Zeg je makkelijker ‘ja’ tegen een ander of tegen jezelf?

Hoe makkelijk zeg jij ‘ja’ tegen een verzoek van een ander? En hoe makkelijk zeg je ‘ja’ tegen een behoefte van jezelf? Grote kans dat je het tweede moeilijker vind dan het eerste, maar als je daar te lang mee doorgaat, loop je leeg. Zorg er daarom voor dat de plussen en minnen op de lijst in jouw hoofd in balans zijn. Hoe je dat doet? Wees verbindend eerlijk naar jezelf en de ander.

Mijn zoon vraagt of ik zijn broodbakje even wil klaarmaken, want hij is laat. Mijn dochter wil graag haar favoriete broek gewassen hebben. Voor ik het weet, ben ik boterhammen aan het smeren en stop ik snel een wasje in de machine. Terwijl ik de dag rustig wilde starten met de krant en een kop koffie.

Hoe ziet jouw huishoudboekje er uit?

Onbewust voeg ik al een aantal minnen toe aan het lijstje in mijn hoofd, terwijl ik had ingezet op de plussen van de krant en koffie. Het is net boekhouden. Vroeg of laat wordt de balans opgemaakt. En deze balans kan positief of negatief uitpakken. Anders gezegd, je doet energie op als je behoeften worden ingevuld en je raakt uitgeput als dit te lang niet gebeurd. 

Hoe vereffen je de rekening?


Als er meer minnen dan plussen op je lijst staan, merk je - al dan niet bewust -  dat je te lang voorbij bent gegaan aan wat voor jou belangrijk is. En zal de rekening vereffend worden. Vaak gebeurt dit niet op de meest constructieve manier. Gevolg; je schiet uit je slof of gaat anderen verwijten maken. Je stelt uit of wordt chagrijnig. Je motivatie daalt, je raakt geïrriteerd of gedeprimeerd. 

Verbindend eerlijk naar jezelf en de ander

Om de balans goed te houden, is het belangrijk om na te denken over welke behoeften in jou om aandacht strijden. Willen bijdragen aan iemands welzijn en rust nodig hebben? Vrijheid hebben of contact hebben? Het mooie is dat beiden samen kunnen gaan. Conflicten ontstaan nooit op het niveau van behoeften. Wel op de manier, waarop ze worden ingevuld. 

Zeg van harte ‘ja’ of ’nee’

Kies dus bewust voor een ‘ja’ of ‘nee’ op een verzoek of vraag. Als je ja zegt, wil je het dan oprecht? Doe jij wat je doet van harte? Of wil je een discussie vermijden, aardig gevonden worden, waardering krijgen? En voel je je uiteindelijk miskend als dat uitblijft? Welke behoefte van jezelf vul je in door in te gaan op een verzoek? Of; welke behoefte van jou moet eerst aandacht krijgen voor je oprecht ’ja’ kan zeggen tegen een wens van een ander?

Hoe ik het oploste met zoon en dochter


Wees dus verbindend eerlijk naar jezelf en naar de ander. In mijn geval;  ja ik wil mijn zoon en dochter helpen, en ja ik wil ook rust. En ik zoek een oplossing die beide behoeften invult. Mijn besluit: ik drink eerst mijn koffie, smeer ondertussen brood. De was leg ik klaar. Ik zwaai ze uit en plof op de bank!

Herken je dit en wil je gratis advies?

Bel me dan vrijblijvend via 06-11479409  voor een half uur samen sparren.

 

Contact

Hortensiastraat 72
8013 AG Zwolle
Tel: 0611479409 

info@grootnibbelinkmediation.nl

Telefonische bereikbaarheid:
dagelijks op werkdagen 9.00-17.00 uur.

Als ik in gesprek ben, kunt u een voicemail 
achterlaten, ik bel dan binnen 24 uur terug.