Helder zicht op relaties!

Wij zijn mens in relatie tot een ander. Dat geeft ons leven betekenis. Je relaties met anderen gaan daarom het langst mee als je ze regelmatig aandacht geeft. Op die manier voorkom je dat vlekken of scheurtjes ontstaan die de relatie aantasten. 

Vanmorgen kwamen mijn nieuwe vouwgordijnen. Toen ze hingen, zag ik pas goed hoe vies de ramen waren. Dus hup, emmer, trap, sopje en aan de slag. Na de binnenkant bleek het meeste vuil aan de buitenkant te zitten. (Dat had ik kunnen bedenken.) Dus op naar buiten. ‘Dat is rijp voor een flinke verfbeurt, dacht ik toen ik alle zwarte stippen op het verfwerk zag. En de bovenrand moet denk ik vervangen worden.’

Vuil verwijderen helpt om te zien wat er echt aan de hand is

Na een uurtje goed soppen, zemen, wissen en droogwrijven zag mijn erkertje er als nieuw uit. Het kost even wat tijd en energie, maar dan heb je ook wat! Zo is het ook vaak in onze contacten: er komt wat vuil op te zitten. Een verkeerde opmerking, een vergeten verjaardag. Een collega die steeds weer de leukste opdracht naar zich toetrekt, een manager die geen waardering uit. Voor je het weet, raakt je blik vertroebeld. Kijk je niet meer helder naar de ander. En trek je verkeerde conclusies, zoals ‘dit moet overgeschilderd worden.’ Of: ‘het ziet er hopeloos uit, maar ja, we doen het er nog maar even mee.’

Sop regelmatig je contacten af

“De kwaliteit van onze mensheid hangt af van de kwaliteit van onze onderlinge relaties”, zegt Desmond Tutu*. Wij zijn mens in relatie tot een ander. Dat geeft ons leven betekenis. Dus wat is wijzer dan af en toe de bezem of sopdoek door je team of door je privérelatie te halen? Op tijd herstellen als er scheurtjes te zien zijn. Even de mouwen opstropen en aandacht  geven aan de relatie.  Uitspreken wat je mist en wat je nodig hebt. Je zult zien dat de boel er van opknapt! 

Hoe vaak neem jij de tijd om de vlekjes op jouw relaties af te soppen? Komt er dan iets anders tevoorschijn dan wat je eerst zag?

*Uit: The Book of Forgiving

 

Contact

Hortensiastraat 72
8013 AG Zwolle
Tel: 0611479409 

info@grootnibbelinkmediation.nl

Telefonische bereikbaarheid:
dagelijks op werkdagen 9.00-17.00 uur.

Als ik in gesprek ben, kunt u een voicemail 
achterlaten, ik bel dan binnen 24 uur terug.